Hoe kunt u zelf voor uw klok zorgen?


Zorg en onderhoud

Klokken zijn niet alleen objecten om de tijd weer te geven maar ook kunstobjecten die zorg en onderhoud nodig hebben om goed te functioneren. Klokken zijn er in vele soorten, van toren uurwerken, staande horloges, tafelklokken, pendules en reis wekkers. Goed onderhouden klokken zullen u jaren plezier geven, maar zelfs goed verzorgde klokken zullen iedere 8-12 jaar een onderhouds beurt nodig hebben om lageringen te controleren en slijtage te herstellen.

Opwinden van klokken

Het opwinden van een klok moet regelmatig gebeuren en het liefste op hetzelfde tijdstip. Bij een met veren aangedreven klok moet je proberen te voorkomen dat het opwinden abrupt stopt als de veer volledig is opgewonden. Het is daarom raadzaam om het aantal slagen van de sleutel te tellen en te onthouden om de veer iedere keer volledig maar veilig op te winden.
 

Het gelijk zetten van de wijzers

Voorkom het terugdraaien van de wijzers, vooral met klokken met slagwerk. In plaats daarvan, zet de klok stil en wacht tot het moment dat de tijd dezelf de is als die getoond op de wijzerplaat en vervolgens de klok opnieuw aanzetten. Laat bij het vooruit draaien van de wijzers de klok telkens volledig slaan. Gebruik alleen de minut enwijzer voor het instellen en draai nooit de uur- of secondewijzer.

Stil zetten van een klok

Bij afwezigheid voor een lange periode is het raadzaam om een klok stil te zetten, om te vermijden dat er schade optreed door gebrek aan kracht.

Stellen van de slinger

Slinger klokken kunnen gesteld worden door de slingerlens naar boven te draaien (sneller lopen) of naar beneden draaien (langzamer lopen). Franse pendules hebben een stel mogelijkheid bovenin de wijzerplaat met behulp behulp van een klein sleuteltje.

Created by Snels-Design - Copyright 2016